EDUSKUNTAPUHE: Pääministeri Orpo vastasi kysymykseeni Ukrainan jälleenrakentamisesta (29.5.2024)

30.5.2024

Pöytäkirjan asiakohta PTK 57/2024 vp. Täysistunto Keskiviikko 29.5.2024 klo 14.00

3. Hallituksen vuosikertomus 2023

 

Pauli Kiuru kok 

(vastauspuheenvuoro klo 14.57)

Arvoisa herra puhemies! Edustaja Lohi piti hyvän puheenvuoron ja kehotti katsomaan eteenpäin eikä niinkään peruutuspeilistä taaksepäin, ja näin se on. Ei todellakaan toisia syyttelemällä asiat parane. 

Esitänkin nyt kysymyksen pääministeri Orpolle. Katson taloutta eteenpäin ja niitä mahdollisuuksia, mitä Suomelle ja Euroopalle avautuu siinä vaiheessa, kun Ukrainaan saadaan rauha. Se aika koittaa. Emme tiedä, koska se koittaa, mutta se voi koittaa hyvinkin pian. Tilanteet saattavat muuttua hyvinkin yllättävillä tavoilla — emme tiedä. Mutta se on varmaa, että kun rauha koittaa, niin jälleenrakennus alkaa, merkittävät investoinnit alkavat, ja toivottavasti ne alkavat venäläisten jäädytetyillä varoilla, joita on maailmalla satoja miljardeja. Minkälaisia mahdollisuuksia tämä avaa suomalaiselle viennille, teollisuudelle ja yrittämiselle ja investoinneille? 

(Vastaus klo 15.00 )

Pääministeri Petteri Orpo :

Mutta edelleen tulevaisuudesta: Minä uskon vakaasti siihen, että käänne on tulossa. Ukrainan sota loppuu jonain päivänä, niin kuin täällä edustaja Kiuru totesi. Me ollaan siellä mukana. Me autetaan nyt jo meidän yrityksiämme valmistautumaan tilanteeseen. Itse osallistun Saksassa Ukrainan jälleenrakennuskonferenssiin kuukauden päästä.